Tag Archives: arrival space

Final Presentation

Presentation Layout

I apologize for the crooked floor plans.  After I presented and had pulled the ceiling plans out from behind, the board came unpinned.

During Presentation

So happy to be done with not only my presentation, but the project as a whole!  I am very pleased with the way that it all turned out and I am so glad that I chose something that I am very passionate about to design.  I LOVE this project and I LOVE the final outcome!

Perspective Board Up Close

Video of Presentation:

Final presentation video

Thank you all for watching my process along the way and commenting with positive words and feedback!

JMC ❤

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The Legacy Dance Academy: Final Product

Occupied Floors

Relationship Map to the Walton Arts Center

Floor and Ceiling Plans

Arrival/Reception

Dance Studio

Cafe/Lounge

Retail Store

Viewing Lounge

Makeup Room

T.V. Room

Sections

It’s all in the Details

                

I couldn’t be happier with how the overall project turned out.  After uncountable sleepless nights and a lot of work, my senior project is done and ready for presentation.  I hope you all have enjoyed watching the project’s progress.  The images are produced using Autodesk Revit Architecture, Photoshop & InDesign.

I’m going to try and have someone film my presentation and I may be able to get that on here for you all to understand the process a little bit more in depth.

Thanks for following!

JMC ❤

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Practice Renderings

Dance Studio (11×17 Final)

This space represents what my facility is all about, therefore it will be one of two of my large perspectives in my presentation.  This is a practice rendering and draperies still have to be added.  The space will be much brighter after being rendered in the cloud and photoshopped.

Arrival/Reception (11×17 Final)

This space shows what you see when you enter the academy on the most public floor.  The final view will be slightly different, with sun shades added to the windows, base molding added to the walls and a soffit above the elevators with architectural lighting.  I am currently working on the view beyond this space and making sure it is illuminated enough to be visible and understood. This space is integral to the concept of the dance academy in that it communicates movement which enhances the main concept of unity.

Cafe/Lounge (8×10 Final)

This is the only space that has been sent to the cloud and photoshopped to be lightened up and to reflect the true materials and colors.  The only thing left to do to this space is to add people as scaled figures. Retail Store (8×10 Final)

Retail Store (8×10 Final)

This image is rendered only on draft to determine what time of day allowed the space to show up the best.  This gives you an idea of what is going on and objects will be inserted in using photoshop after it is rendered in the cloud.

Circulation Viewing Space (5×7 Final)

The circulation space will have tufted chartreuse seat cushions photoshopped in and will be lightened as well.

MakeUP Room (5×7 Final)

This image is not from the cloud, but has been sent but not photoshopped just yet.  The image will be lightened and accessories will be added using photoshop.

T.V. Room (5×7 Final)

This is a draft rendering of the space where the dancer’s guardians and family members can come and watch their practices through closed circuit cameras in the studios.  The image will be lightened in photoshop dramatically.  Check out that carpet pattern… it is from Shaw Contract Group.  I am happy with how it turned out.

 

Thank you for reading!  Leave feedback and let me know what you think 🙂

 

JMC ❤

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Practice Rendering Process

For the past several mornings, days, and nights I have been working countless hours to assign materials to all surfaces, insert, and manipulate lighting to create a realistic perspective of the most important spaces in the Legacy Dance Academy.

Several spaces have materials assigned, but I have not been able to work in all of the spaces to make the lighting make sense.  The few spaces that I feel I have perfected the lighting are the Reception arrival space, the Makeup room, and the small dance studio.

All of these images are produced using Autodesk Revit Architecture

Reception Arrival Space

Make up Room

Small Dance Studio

All images have been rendered on a low quality other than the makeup room on medium.

Let me know what you think!  The lighting in the dance studio needs more work.  I’ll post new pictures that are rendered on a higher level as soon as I get them done.

JMC ❤

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Idea Collaboration

Color Scheme/ Basic Materials

This board displays my color scheme.  Obviously my POP of color, Chartreuse a warm, yet subtle, cream, almost whites, and cool greys.

The carpet tile to the left is by SHAW and is used throughout the facility, especially in corridors, admin offices and the entrances.

The second image is a carpet tile from JJ-Invision that is gorgeous in person.  This will be used in viewing areas, instructor offices as well as the conference room.

The next two tiles are VCT from Johnsonite and the majority of the room will have the charcoal color and the chartreuse color will be placed sporadically.

The other 4 carpet tiles will be used together to create an interesting pattern in the viewing rooms.  Merging from dark to light and incorporating a bit of chartreuse, the carpet will have a similar pattern to this image:

Floor & Ceiling Plans

Do not mind the light fixture spacing in the ceiling plans, these are sketches/ideas.  A more accurate plan will be done in Revit for the final presentation.

Level #3

Level #4

Level #5

Floor and ceiling plans show transitions in space as well as circulation/way finding patterns.  Curvilinear elements as well as pops of color are introduced to create an experience for each and every user.

Activity Space: Dance Studio

The dance studio has a ceiling that creates interest in the space.  The squares on the ceiling are wood veneer that mimic the same finish as the flooring, and are surrounded by mill work, creating a coffered look. The fabrics from Knoll are going to be used for the drapery over the windows in the space.  The wall will be painted with the same two-tone colors to create a space that isn’t broken up and enhances the concept of movement.  The drapes are mounted on the mullions in between the windows and the doors to allow for daylight to penetrate the space even when the drapes are closed, providing the look of clear story windows.

The 4 finishes of wood are displayed, because I have yet to decide on which finish I want in the space.  All of the styles are either Oak or Maple, which is optimal for a dance studio, reducing the wear due to the inherent strength of the natural material.

The carpet tile is from JJ-Invision which will be used to create a transition within the studio for guests or people with street shoes, since street shoes are not allowed on the hardwood floors.

Movable bars will be used to accommodate for more people using both sides.  Plus, the fact that the perimeter of the room is surrounded by glazing, affixed ballet barres would have been nearly impossible.

Public Space: Cafe/ Lounge

This space has not yet been developed for the final design.  However, the finishes have been chosen.  The pendants can be seen suspended through the holes in the “cloud” ceiling, or displayed above banquet seating underneath the overhang (not seen in sketches).  The hardware chosen for the cabinets is very sleek and minimal.  The lounge and dining chairs will both be upholstered in the green fabric from Pallas Textiles.  The tables are from Coalesse.  The cabinet veneer is from Wilsonart and it is in Designer White, while the counter top is one of the 3 finishes from Icestone.  The flooring is, as described before, the Striations from Armstrong in Steel.

Circulation/Arrival

The arrival space’s design has been hammered out and finalized.  The finishes are displayed above, including the metal coil screen dividing the waiting area from the reception desk, the custom-made lighting beams that will bring the corridors down to human scale and provide movement within the space.  The carpet tile from Shaw Contract Group will be used in the elevator entrance while the Striations tiles from Armstrong will be used in the corridors.  The veneer for the reception desk is from Wilsonart and is in Designer White.  The countertops will either be Wilsonart’s solid surface in Designer White, or either of the 3 finishes from Icestone.  The benches shown above will be placed in the corridor and covered in the fabric from Pallas Textiles.

Public Space: Gift/Supply Shop

These are the finishes and fixtures chosen for the store so far.  We have not yet had a charette over this space, so I have not drawn sketches for it.  The Flooring in the space will be a mixture of Steel and Atmosphere Tiles from the Armstrong Striations collection.  The cashwrap veneer will be Designer White from Wilsonart.  The countertop is one of the three Icestone solutions seen above.

Locker Room

The only furniture chosen for the locker room so far are the lockers.  They are not metal, and therefore do not rust or mold.  The light fixtures are 2×4 fluorescent fixtures that provide even diffuse light.

Thanks for reading! Comment with Feedback or Ideas 🙂

JMC<3

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Circulation Communicated

It is important in any project to communicate the circulation within and throughout a space with the manipulation of the ceiling plane to create spaces as well as with the flooring material choices to communicate space as well as transitions between spaces.

Flooring Plan:

Armstrong striations 24 x 12 tiles will be used in the main corridor and in the waiting area as well.

An example of this flooring in a space can be seen in this image from Armstrong.com

The color that will be used in the Legacy Dance Academy is Steel

The Carpet that will be used is from Shaw Contract Group

The color shown is what will be used. 

Ceiling Plan:

The ceiling plane in the main corridor will be articulated by using suspended beams to bring the ceiling plane down to human scale.  They will be spaced not so perfect as drawn in the sketch.  As the corridor gets skinnier the beams will be placed closer together and as the corridor widens they will be spread further apart.

Lights will be suspended within those beams and possibly something like this image:

The ceiling in the lobby of the large performance studio will be recessed in a curvilinear shape and will be painted Chartreuse to bring interest to the ceiling.  A suspended light pendant will be placed here .

The ceiling in the waiting area will be suspended 2×2 tiles with another pendant suspended from the center.

Every light pendant specified for this project is made of thin, lightweight, sheets of wood veneer and will be specified in white.  The pendants communicate the concept of movement.

Color scheme I’ve chosen from Benjamin Moore Paints.

Thank you for reading!

JMC ❤

 

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Circulation Charette

Wednesday we had a circulation charette to design the specific areas that the main traffic flow would be happening.  The point was to design the users experience in these spaces especially significant places in the facility.  Whether the user is entering or leaving the facility, their experience should be considered and the design should provide interest in arrival and departure.

Sketch #1

The sketch is of an open area in front of a medium sized dance studio.  The wall will be constructed of two way mirror in 8′ x 4′ sheets.  The viewers will be able to see into the studio, but the dancers will not see people watching them.  They will only see themselves.  On the exterior, there will be booth-style window seats that will have partitions where the breaks in the mirror are to hide that on the exterior of the room.  The “window” seats will be lower than typical seats, at 14″ height, allowing a younger crowed to climb up in them and view the dancers.  The cushions will protect people from leaning into the actual mirror.

The soffit will angle down toward the left and wrap around into the corridor.  The floor pattern will follow the shape of the space and will be carpet in the viewing area and Armstrong Striations BioBased Tile in the hallways.

Entry’s to other studios will have curved soffits that engage the columns to incorporate them into the design.

Inspiration for Sketch #1 can be seen in the following images found on Pinterest:

Sketch #2

My second sketch was of the circulation space off of my arrival space that I designed on Monday.   It is a large open area that I was confused on how to communicate movement.  In this sketch I have dropped soffits down not only over the reception desk, but a soffit follows the length of the partition wall and mimics the curvilinear lines.  This creates a space on the right side of it for the entry into the large performance studio.

A soffit was dropped on the left side of the corridor as well to bring the space down to human scale.

Architectural lighting will be used to highlight the curves and accent the ceiling.

An awning type trellis is used to drop the corridor down to human scale.  It has small recessed light fixtures that illuminate the passageway.  This architectural element also bridges the interior with the exterior due to its feel and character.  The doors lead to a large outdoor balcony, making this appropriate, while further communicating the concept of Unity.

This sketch was inspired by the following image found on Pinterest:

(Inspiration can be seen in the lower right portion of the above image)

Sketch #3

This image has the same soffit design as sketch #2, but implements another idea when it comes to communicating movement and way finding through the corridor.

Small beams (smaller, thinner, and more delicate than drawn) will be suspended and used to create space in the corridors and communicate movement.

Inspiration for the above sketch was found in the following images from Pinterest:

 

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Arrival Charette

On Monday we had our arrival charette.  We picked the most significant arrival space in our building and sketched out 3 different ideas for that space.  Other arrival spaces would then be designed using similar ideas.  We were given 30 minutes to sketch each idea and 15 minutes to pick out finishes, colors, etc.
Sketch #1

This sketch was inspired by the following image from Pinterest:

The arrival space/ reception desk is located to the right of the elevator exit.  It is an open space with over 8 foot corridors.  The windows allow a lot of natural light to enter the space.  The circular element above the desk was inspired by the Pinterest Image.  The slats would allow daylight to flow through and into the space.  The screen behind the desk was intended to create privacy behind the desk but allow light to penetrate through.

Sketch #2

This sketch was inspired by these Pinterest Images:

The light coming through the screen and casting patterns on the surroundings inspired me to maximize on the use of the windows in my facility.  I felt that instead of shying away from the windows, it would be a challenge to incorporate them and use their light in the design to maximize one’s experience in the space.  Bringing the screen up to the ceiling and having it appear to be floating adds interest to the space and draws the user forward after exiting the elevators.

*The colors in this sketch are not accurate, but are what I had on hand at the time.  

Sketch #3

This sketch was inspired by the following images from Pinterest:

The design of the reception desk is curvilinear which flows into the partition wall that on the opposite sides provides banquet seating.  The two-tone curtains are inspired by the Pinterest image that has the walls painted two separate colors and has drapes that match those two separate colors.  Therefore, when the drapes are closed, the flow of the space communicated by the horizontal lines is not interrupted by solid color drapery.  The lighting over the elevators creates interest on the wall and draws people’s attention as they leave the space.

*The colors in this sketch are not accurate, but are what I had on hand at the time.  

The curvilinear desk attached to the partition wall just to the right of the elevator exit was the professor favorite.  It seems to work the best with the curves in the space and communicates the concept of movement well.

Thanks for reading!

JMC ❤

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers like this: