Monthly Archives: February 2012

Public Space Design #1

Cafe / Lounge Charette

On Monday our charette was to design one of our public spaces.  I chose to design the cafe/lounge area first.

Perspective Sketch

A lot of work is soon to be done to this space.

Several revisions including:

  • Strategic placement of the refrigerator
  • Contemplation of under the counter refrigeration  (What do you all think would be best?)
  • The addition of shelves with dishware (Matching of course)
  • No cook top will be used but an oven will be in place
  • A built-in recycling center will be incorporated as well
  • The ceiling “clouds” will not have the division in the center
  • More cutouts with pendants will be added
  • The ceiling above will be painted Chartreuse to add an additional POP of color

Ceiling Plan Sketch

As stated above, the ceiling elements will not have the divide in the center, and additional pendants will be placed.

Section Sketch

These are quick sketches, do not mind the details in the actual section.  The charettes are quick and things such as the hood and cook top as well as placement of fixtures and appliances is not  actual or final.

More work is to be done to this as well as the plan view to create interest.

MORE TO COME!

As Always Give Me FEEDBACK 🙂

JMC ❤

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Circulation Communicated

It is important in any project to communicate the circulation within and throughout a space with the manipulation of the ceiling plane to create spaces as well as with the flooring material choices to communicate space as well as transitions between spaces.

Flooring Plan:

Armstrong striations 24 x 12 tiles will be used in the main corridor and in the waiting area as well.

An example of this flooring in a space can be seen in this image from Armstrong.com

The color that will be used in the Legacy Dance Academy is Steel

The Carpet that will be used is from Shaw Contract Group

The color shown is what will be used. 

Ceiling Plan:

The ceiling plane in the main corridor will be articulated by using suspended beams to bring the ceiling plane down to human scale.  They will be spaced not so perfect as drawn in the sketch.  As the corridor gets skinnier the beams will be placed closer together and as the corridor widens they will be spread further apart.

Lights will be suspended within those beams and possibly something like this image:

The ceiling in the lobby of the large performance studio will be recessed in a curvilinear shape and will be painted Chartreuse to bring interest to the ceiling.  A suspended light pendant will be placed here .

The ceiling in the waiting area will be suspended 2×2 tiles with another pendant suspended from the center.

Every light pendant specified for this project is made of thin, lightweight, sheets of wood veneer and will be specified in white.  The pendants communicate the concept of movement.

Color scheme I’ve chosen from Benjamin Moore Paints.

Thank you for reading!

JMC ❤

 

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Circulation Charette

Wednesday we had a circulation charette to design the specific areas that the main traffic flow would be happening.  The point was to design the users experience in these spaces especially significant places in the facility.  Whether the user is entering or leaving the facility, their experience should be considered and the design should provide interest in arrival and departure.

Sketch #1

The sketch is of an open area in front of a medium sized dance studio.  The wall will be constructed of two way mirror in 8′ x 4′ sheets.  The viewers will be able to see into the studio, but the dancers will not see people watching them.  They will only see themselves.  On the exterior, there will be booth-style window seats that will have partitions where the breaks in the mirror are to hide that on the exterior of the room.  The “window” seats will be lower than typical seats, at 14″ height, allowing a younger crowed to climb up in them and view the dancers.  The cushions will protect people from leaning into the actual mirror.

The soffit will angle down toward the left and wrap around into the corridor.  The floor pattern will follow the shape of the space and will be carpet in the viewing area and Armstrong Striations BioBased Tile in the hallways.

Entry’s to other studios will have curved soffits that engage the columns to incorporate them into the design.

Inspiration for Sketch #1 can be seen in the following images found on Pinterest:

Sketch #2

My second sketch was of the circulation space off of my arrival space that I designed on Monday.   It is a large open area that I was confused on how to communicate movement.  In this sketch I have dropped soffits down not only over the reception desk, but a soffit follows the length of the partition wall and mimics the curvilinear lines.  This creates a space on the right side of it for the entry into the large performance studio.

A soffit was dropped on the left side of the corridor as well to bring the space down to human scale.

Architectural lighting will be used to highlight the curves and accent the ceiling.

An awning type trellis is used to drop the corridor down to human scale.  It has small recessed light fixtures that illuminate the passageway.  This architectural element also bridges the interior with the exterior due to its feel and character.  The doors lead to a large outdoor balcony, making this appropriate, while further communicating the concept of Unity.

This sketch was inspired by the following image found on Pinterest:

(Inspiration can be seen in the lower right portion of the above image)

Sketch #3

This image has the same soffit design as sketch #2, but implements another idea when it comes to communicating movement and way finding through the corridor.

Small beams (smaller, thinner, and more delicate than drawn) will be suspended and used to create space in the corridors and communicate movement.

Inspiration for the above sketch was found in the following images from Pinterest:

 

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Arrival Charette

On Monday we had our arrival charette.  We picked the most significant arrival space in our building and sketched out 3 different ideas for that space.  Other arrival spaces would then be designed using similar ideas.  We were given 30 minutes to sketch each idea and 15 minutes to pick out finishes, colors, etc.
Sketch #1

This sketch was inspired by the following image from Pinterest:

The arrival space/ reception desk is located to the right of the elevator exit.  It is an open space with over 8 foot corridors.  The windows allow a lot of natural light to enter the space.  The circular element above the desk was inspired by the Pinterest Image.  The slats would allow daylight to flow through and into the space.  The screen behind the desk was intended to create privacy behind the desk but allow light to penetrate through.

Sketch #2

This sketch was inspired by these Pinterest Images:

The light coming through the screen and casting patterns on the surroundings inspired me to maximize on the use of the windows in my facility.  I felt that instead of shying away from the windows, it would be a challenge to incorporate them and use their light in the design to maximize one’s experience in the space.  Bringing the screen up to the ceiling and having it appear to be floating adds interest to the space and draws the user forward after exiting the elevators.

*The colors in this sketch are not accurate, but are what I had on hand at the time.  

Sketch #3

This sketch was inspired by the following images from Pinterest:

The design of the reception desk is curvilinear which flows into the partition wall that on the opposite sides provides banquet seating.  The two-tone curtains are inspired by the Pinterest image that has the walls painted two separate colors and has drapes that match those two separate colors.  Therefore, when the drapes are closed, the flow of the space communicated by the horizontal lines is not interrupted by solid color drapery.  The lighting over the elevators creates interest on the wall and draws people’s attention as they leave the space.

*The colors in this sketch are not accurate, but are what I had on hand at the time.  

The curvilinear desk attached to the partition wall just to the right of the elevator exit was the professor favorite.  It seems to work the best with the curves in the space and communicates the concept of movement well.

Thanks for reading!

JMC ❤

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Functional Block Plans

Our final plan was due on Wednesday, and it took 5 block plans (15 floor plan drawings) to finalize a floor plan that I am not only passionate about and LOVE, but one that will function the absolute best for the users.

The final plan takes multiple factors into consideration in its design.

  • Safety
  • Codes
  • Space planning
  • User’s experience

Level 3: First Floor of the Dance Academy [Mostly Private]

Level 4: Second Floor of the Dance Academy [Equally Public & Private]

Level 5: Third Floor of the Dance Academy [Mostly Public]

After the parti charette, the concept was implemented into multiple block floor plans to configure the best layout and space planning of the spaces.  Once the basic layout of spaces was determined, I was able to embellish the wall placement/shape/form, ultimately enhancing the user’s experience.

Challenges encountered during this process:

  • Windows EVERYWHERE!
  • If not windows, then doors to balcony’s
  • Multiple stairways to accommodate and create paths to and from
  • Existing electrical and equipment storage
  • Unique Architecture
Challenges were overcome with careful thought and multiple iterations until a unique, exciting,  & functional floor plan was developed!

I apologize for the quality of the pictures, they are photos of the drafted floor plans.  I will be scanning the originals soon and posting better images.

Give me feedback!!!

JMC ❤

Tagged , , , , , , , , , , , , ,

Parti Party?

In class on Monday we had a charette for a few hours to quickly ideate 3 floorplan partis.  Because my project has three floors, I was only able to fully produce 2 partis that communicated my projects concept.

To reiterate the concept of the project:

Unity is key in the dance academy’s facility and this will be done through implementing smaller concepts of movement and transparency.

The two sets of partis show not only the relationship within each floor, but  the relationship between all three floors.

Parti Sketches

The mostly public spaces are on the arriving floor (third).  The dance merchandise store, main waiting area, performance studio, and administrative offices are on this floor.  The purpose being that as dancers, dancers guardians, and other guests arrive, they would not have to go further than the first floor of the dance academy.

A mixture of public and private spaces are on the fourth floor.  This was done to communicate the concept of unity by bringing everyone together on the middle floor.  Waiting areas, dance studios, the cafe/lounge, and locker rooms are located on this level.

The fifth floor is mostly private housing other dance studios, the make up room, waiting areas, etc.  These spaces are located on the top floor making them the most private.

The first set of sketches show a hierarchy of paths which is not shown in the second set.  The space is not completely filled in the first set, however.  Also, the spaces in the first set differ from the second set in that they are mirrored.  What is on the third floor in the first is now on the fifth floor in the second.

Parti Sketches 2

The third floor in the second set of ideation sketches holds the most private spaces.  The third floor houses a medium size studio, a small studio, the locker room, makeup room, and viewing spaces.  A concern was brought up by a professor about privacy and how to manage that when dealing with the arrival space to each floor.  The arrival space will be an enclosed area that guests will travel through on each floor.  By doing this, it creates it’s own space separate from the dance academy which regulates pedestrian traffic.

The second floor of the academy (the fourth floor) holds the instructor offices, administration offices, conference room, medical training room, cafe/lounge area, a small studio, a medium studio, and viewing spaces.  This floor brings together public spaces from the fifth floor and private spaces from the third floor and becomes a communal area where the users can unite and enhance relationships.

The fifth floor holds the large performance studio where not only large practices take place, but also small performances can be done and watched.  It also holds a lobby/reception space, waiting area, apparel store and gift shop, and viewing areas.  A concern was brought up that it was awkward to have the apparel store on the third floor of the academy and whether that would be optimal for the users or not.  The stores main purpose is to provide a place for the dancers to purchase the required apparel and shoes for dance practices.  Having the store on site makes it easy for the parents or guardians to make a quick purchase right before or after class.  Having it on the third floor of the academy next to the large performance studio also allows small gift-like products to be sold for people to purchase who have come to watch a performance.

Now onto block plans which will be shown and discussed in my next post!

Thanks for reading!

JMC ❤

Tagged , , , , , , , ,
%d bloggers like this: